Iyengar Yoga

bks-iyengarB.K.S. Iyengar

B.K.S Iyengar (1918 – 2014, India) was één van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld en heeft de verspreiding en ontwikkeling van de hedendaagse Yoga ingrijpend beïnvloed.

Iyengar’s boek “Light on Yoga” (Yoga Dipika), voor het eerst verschenen in 1966, wordt nog altijd beschouwd als het meest complete Hatha Yoga boek. Het is een categorisering van meer dan 200 yogahoudingen en verschillende ademhalingsoefeningen, geïllustreerd met meer dan 600 foto’s.  Hij introduceert yoga als een tijdloze praktische wetenschap, die zich gedurende duizenden jaren ontwikkeld heeft en zich bezighoudt met het fysieke, morele, mentale en spirituele welzijn van de mens als geheel.

Lees meer op www.bksiyengar.com

 

Asanas, Pranayma en meditatie

Centraal in Iyengar yoga zijn de lichaamshoudingen (asanas): staande, zittende en gedraaide houdingen, voorwaartse strekkingen, achteroverbuigers, omgekeerde en regeneratieve houdingen. Geleidelijk aan worden ook ademhalingsoefeningen (pranayama) geïntroduceerd.

Elke les is uniek. Houdingen worden in een logische sequens opgebouwd en met verschillende aandachtspunten geoefend.  Elke les wordt afgerond met een liggende rusthouding. Vanuit een meer dynamische beoefening groei je naar een langer aanhouden in de asanas. De geest kijkt naar binnen, verstilling en verbondenheid tonen zich.

De methode onderscheidt zich door haar precies en aandachtig lichaamswerk.  Door de stapsgewijze opbouw van de lessen en het gebruik van hulpmiddelen zoals riemen, blokken of dekens kan iedereen, ongeacht conditie of leeftijd, op haar of zijn eigen ritme deelnemen.