Iyengar Yoga

the art, sience and philosophy of yoga

B.K.S. Iyengar

B.K.S Iyengar (1918 – 2014, India) was één van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld en heeft de verspreiding en ontwikkeling van de hedendaagse Yoga ingrijpend beïnvloed.

Iyengar’s boek “Light on Yoga” (Yoga Dipika), voor het eerst verschenen in 1966, wordt nog altijd beschouwd als het meest complete Hatha Yoga boek. Het is een categorisering van meer dan 200 yogahoudingen en verschillende ademhalingsoefeningen, geïllustreerd met meer dan 600 foto’s.  Hij introduceert yoga als een tijdloze praktische wetenschap, die zich gedurende duizenden jaren ontwikkeld heeft en zich bezighoudt met het fysieke, morele, mentale en spirituele welzijn van de mens als geheel.

Lees meer op www.bksiyengar.com

Asanas, Pranayma en meditatie

Iyengar Yoga is yoga volgens de methode van B.K.S. Iyengar. In een les leer je asanas (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingsoefeningen) op een correcte, veilige manier beoefenen.

Elke les is uniek: nu eens meer dynamisch en uitdagend, dan meer herstellend en rustgevend, maar altijd intensief en met oog voor detail.

Door het gebruik van hulpmiddelen zoals blokken of riemen, kan iedereen grensverleggend werken, onafhankelijk van leeftijd of constitutie.

Centraal in het oefenen zijn de lichaamshoudingen (asanas): staande, zittende en gedraaide houdingen, voorwaartse strekkingen, achteroverbuigers, omgekeerde en regeneratieve houdingen. Geleidelijk aan worden ook ademhalingsoefeningen (pranayama) geïntroduceerd.

Asanas worden in een logische sequens opgebouwd en met verschillende aandachtspunten geoefend.  Een les eindigt altijd met een ontspanningshouding.

Vanuit een meer dynamische beoefening groei je naar een langer aanhouden in de asanas. De geest kijkt naar binnen, verstilling en verbondenheid tonen zich.